Vejledning i brug af udsaedsberegner.dk

Her er en vejledning til de forskellige felter i udsaedsberegner.dk, som skal udfyldes, samt programmets funktioner. Der er også forklaret hvordan programmet korrigerer for de forskellige forhold.

Afgrøde: Vælg den ønskede afgrøde.

Økologisk afgrøde: Marker hvis afgrøden dyrkes økologisk.

Hybridsort: Hvis det er en hybridsort, skal du markerer her. Gælder kun for vinterraps, vinterbyg og vinterrug.

6-radet vinterbyg: Marker her hvis sorten er en 6-radet vinterbyg. Gælder ikke for hybrider, da de altid er 6-radet. Ved såning af 6-radet vinterbyg fratrækkes 15% udsæd, da 6-radet vinterbyg har flere kerner i akset, og busker sig bedre og har derfor ikke behov for så stort plantetal.

Såtid: Vælg aktuel eller forventet dato for såning. Farven fortæller om vi anbefaler at så afgrøden.

Grøn: Optimal såtid

Gul: Under gode forhold kan afgrøden etableres.

Rød: Vi anbefaler normalt ikke at etablere afgrøden.

Bemærk at udsaedsberegner.dk kun beregner udsædsmængden i grønne og gule perioder. For de fleste arter stiger udsædsmængden med senere såtid, men i lidt forskellig grad. Tip: du kan scrolle i kalenderen.

Såbedskvalitet: Vælg såbedskvalitet ud fra din erfaring. Dårlig såbedskvalitet kan være knoldet, meget vådt eller tørt sådbed. Et godt såbed er tilpas fugtigt og har en god struktur og smuldrer let. Ved God såbedskvalitet fratrækkes 10% såsæd, og ved Dårlig såbedskvalitet tillægges 10% såsæd. Programmet vælger automatisk Normal såbedskvalitet, hvis du ikke udfylder noget.

Jordtype: Vælg kun svær jord ved JB 7 og derover. Ved svær lerjord korrigeres med + 20% udsæd, da fremspiringen er dårlig i meget svær jord. Programmet vælger automatisk Middel jordtype, hvis du ikke udfylder noget.

Forfrugt frøgræs: Når vinterhvede sås efter frøgræs tillægges 10% udsæd.

Grynhavre: For at opnå en bedre kernestørrelse tillægges 15% udsæd. Det er for at fremme andelen af hovedskud, som bærer større kerner.

Maltbyg eller udlæg af frøgræs eller kløvergræs: For at give udlæg bedre lys til udlæg og opnå bedre kernekvalitet i maltbyg, fratrækkes 25% udsæd.

Antal kerner i en unit eller storsæk: Størrelsen på en unit er meget forskelligt, men det står på sækken. Vinterraps, hybrid er normalt 1.500.000 kerne og vejer 6-9 kg.

Vinterbyg, hybrid er normal 10 millioner i en storsæk (10 units), og så taster du hele sækkens vægt, som normalt er omkring 450 kg. Vinterrug, hybrid fås som enten 1 unit på 1 million frø, som normalt vejer 35-40 kg, eller en storsæk med 12 unit. Du kan indtaste begge størrelser.

Vægt på unit eller storsæk: Se ovenfor under Antal kerner i en unit.

Økologi: Udsæd skal være af økologisk oprindelse. Der kan dispenseres for dette, hvis de økologiske sorter er udsolgte eller, hvis de udbudte sorter ikke kan anvendes til det givne brug. Der kan så bruges ubejdset konventionel udsæd. På internettet (https://www.organicxseeds.dk/) findes en oversigt over udbuddet af økologisk udsæd og frø, samt en beskrivelse af de regler, der gælder for brug af udsæd på økologiske jordbrug.

Har du yderligere spørgsmål eller kommentarer til udsaedsberegner.dk er du velkommen til at kontakte Fjordland, Planteavlskonsulent Peter Westphael. pwe@fjordland.dk mobil: 96 15 30 33.

Ved økologiske afgrøder kan du kontakte Fjordland, Planteavlskonsulent Jette Kjær. jkj@fjordland.dk mobil: 96 15 30 32.